W czasie jesieni dynia króluje na sklepowych półkach. Zachęca swoimi żywymi jesiennymi kolorami i delikatnym zapachem. Dynia to warzywo o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych, które cieszy się popularnością, zarówno w kuchni jak i w medycynie ludowej – głównie, ze względu na swoje właściwości i bogactwo składników odżywczych.
Poniżej przedstawiam szczegółowe informacje na temat właściwości zdrowotnych dyni.
Bogactwo witamin i minerałów
Dynia jest źródłem wielu ważnych składników odżywczych, w tym witaminy A, C i E, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Znajdziemy w niej dużo witaminy A, która jest niezwykle istotna dla zdrowia – ma pozytywny wpływ na oczy, skórę oraz układ immunologiczny. Dynia dostarcza także wiele minerałów, takich jak jak potas, magnez i cynk, które pomagają w utrzymaniu równowagi elektrolitowej, zdrowego układu odpornościowego oraz wspomagają funkcje mięśni.
Antyoksydanty
Wzrok i zdrowie oczu
Zdrowe serce
Składniki odżywcze obecne w dyni, w tym potas, magnez i fitosterole, mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, co jest korzystne dla pracy i zdrowia naszego serca. Fitosterole mogą również pomóc w zmniejszeniu ryzyka chorób serca poprzez obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL.
Regulacja trawienia
Składniki odżywcze obecne w dyni, w tym potas, magnez i fitosterole, mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, co jest korzystne dla pracy i zdrowia naszego serca. Fitosterole mogą również pomóc w zmniejszeniu ryzyka chorób serca poprzez obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL.
Zdrowa skóra
Składniki odżywcze obecne w dyni, w tym potas, magnez i fitosterole, mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, co jest korzystne dla pracy i zdrowia naszego serca. Fitosterole mogą również pomóc w zmniejszeniu ryzyka chorób serca poprzez obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL.