
Dzika róża jest roślina ogólnodostępną. Możemy zarówno dostać ją w każdej aptece i w większych sklepach spożywczych, jak i znaleźć krzaczek samemu. Krzewy rosną bardzo często w parkach, jako elementy ozdobne a także w miejscach oddalonych od ludzi, takich jak skraj lasu na dziko. Potrzebują wysokiego nasłonecznienia, więc wszędzie, gdzie widzimy mocno słoneczne miejsce, możemy zacząć poszukiwania.
Owoce dzikiej róży zbieramy jesienią, kiedy są już w pełni dojrzałe. Rozpoczynamy zbiory w czasie dobrej pogody, kiedy nie są one zawilgotnione. Jeśli owoce są zbyt twarde, można umieścić je na jeden dzień w zamrażalniku, ponieważ ujemna temperatura wpłynie na nie zmiękczająco.
Surowcem zielarskim są owoce oraz kwiaty dzikiej róży. Jest ona rośliną bardzo bogatą w cudowne substancje. Między innymi zawiera ogromne ilości witaminy C, nawet do 40 razy większe niż owoce cytrusowe. Soki z dzikiej róży, produkowane w Polsce, jako jedyne posiadają zadeklarowaną zawartość witaminy C nie mniejszą niż 450mg w 100ml soku.
Oprócz witaminy C w dzikiej róży znajdziemy bogactwo innych substancji takich jak witamina A, E, K, B1 i B2, flawonoidy, karotenoidy, garbniki, pektyny, kwas foliowy czy kwasy organiczne.
Owoce dzikiej róży przydatne są w walce z nadciśnieniem, chorobami wątroby oraz serca. Mają działanie przeciwzapalne, wzmacniające i pomocnicze w nieżytach przewodu pokarmowego. Kwiaty dzikiej róży mają zbawienne działanie w przypadku bólu gardła, chorób skórnych czy niestrawności. Oprócz tego dzika róża wykazuje działanie wykrztuśne, napotne, lecznicze przy zaburzeniach krążenia i wątroby. Wykorzystuje się ją z powodzeniem również w kosmetyce – jako dodatek do perfum, olejków, mydeł, kremów, toników i innych kosmetyków.

• NALEWKA Z DZIKIEJ RÓŻY •
Potrzebujemy około 600g owoców dzikiej róży. Owoce należy przepołowić i zalać 700ml wódki 40%. Odstawiamy nalewkę na około dwa tygodnie. Nalewkę można pić po obfitym posiłku lub przeprowadzić tygodniową kurację. Przez tydzień pijemy po jednym małym kieliszku, dwa do trzech razy dziennie. Nalewka z dzikiej róży ułatwia trawienie i poprawia apetyt i przemianę materii.
• NAPAR Z DZIKIEJ RÓŻY •
Łyżeczkę suszonych owoców dzikiej róży zalewamy szklanką wrzątku. Napar należy pozostawić na około 40-60 minut pod przykryciem. Napar można spożywać 3-4 razy dziennie.
• WŁAŚCIWOŚCI DZIKIEJ RÓŻY •
✔ odżywienie skóry
✔ rozjaśnianie przebarwień
✔ łagodzenie podrażnień
✔ wzmocnienie elastyczności skóry
✔ zapobieganie powstawaniu zmarszczek
✔ redukcja zmarszczek
✔ złuszczanie naskórka
✔ nawilżenie skóry
✔ leczenie stanów zapalnych
✔ leczenie blizn i bliznowców
✔ wspomaganie gojenia się ran
✔ regeneracja naskórka
✔ wysoka dawka witaminy C
✔ wzmocnienie układu odpornościowego
✔ leczenie grypy i przeziębień
✔ leczenie stanów zapalnych gardła
✔ ochrona układu krwionośnego
✔ wzmocnienie naczyń krwionośnych
✔ obniżenie ciśnienia
✔ działanie przeciwzapalne
✔ leczenie chorób dróg oddechowych
✔ działanie uspokajające
✔ działanie ułatwiające zasypianie
✔ łagodzenie problemów żołądkowych
✔ łagodzenie nieżytów przewodu pokarmowego
✔ redukcja biegunki
✔ przyspiesza rekonwalescencję
✔ leczenie chorób układu moczowego